Mesto Prešov má stále šancu na refundáciu nákladov za priemyselný park

21.09.2009 Prešov

Prešov 21. septembra (TASR) – Mesto Prešov má stále reálnu šancu získať od Ministerstva hospodárstva (MH) SR 6, 64 milióna eur (200 miliónov Sk) z európskych zdrojov, ktoré majú byť refundáciou nákladov vynaložených ...
Povedal to dnes primátor mesta Pavel Hagyari na mimoriadnej tlačovej besede.
Na to, aby sa mohli čerpať tieto prostriedky, musela radnica splniť všetky podmienky, ktoré stanovuje príslušná legislatíva pre získavanie peňazí z európskych fondov. Posledný termín na vyhodnotenie implementácie projektu bol pôvodne stanovený na 18. septembra 2009. V tejto súvislosti sa primátor minulý týždeň stretol aj s ministrom hospodárstva Ľubomírom Jahnátkom.
\"Táto lehota sa posunula do konca roka. Rokoval som s pánom ministrom, ktorý hovoril, že peniaze sú pripravené pre Prešov, čaká sa iba na zastavenie trestného stíhania exprimátora, \" uviedol Hagyari.
Podpredseda predstavenstva IPZ Záborské Miroslav Bíroš konštatoval, že samotná implementácia bola ukončená k 30. júnu tohto roka a všetky potrebné materiály boli odovzdané Slovenskej agentúre pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a následne na Ministerstvo hospodárstva SR.
\"Mesto všetky podmienky, ktoré vyplývajú z implementácie splnilo. Všetky faktúry, ktoré boli pri výstavbe sú uhradené mestom, teda môže požadovať refundáciu týchto nákladov, \" dodal Bíroš. Poslednou prekážkou pre vyplatenie dotácie je podľa Hagyariho, začaté trestné stíhanie voči bývalému primátorovi. Dôvodom majú byť zistené nezrovnalosti v procese predkladania projektu. Hagyari konštatoval, že skúmané nedostatky ešte nemusia byť dôvodom na trestné stíhanie a verí, že bude nakoniec zastavené.
Priemyselný park v Záborskom skolaudovali v decembri minulého roka, zatiaľ sa však nenašiel investor, ktorý by v areáli začal so stavbou prevádzok. Podľa primátora vedenie IPZ rokuje v súčasnosti s dvoma potenciálnymi investormi, memorandá o spolupráci chcú podpísať v priebehu najbližších mesiacov. V prípade dohody by mohli tieto spoločnosti do 1,5 roka zamestnať v priemyselnom parku okolo 1000 ľudí.
O zámere postaviť priemyselný park v Záborskom rozhodlo mestské zastupiteľstvo ešte v roku 2005. Priebeh implementácie sprevádzali od začiatku problémy a jeho dokončenie meškalo niekoľko rokov. Vyplatenie dotácie najskôr oddialila skutočnosť, že kontrola MH SR v roku 2007 odhalila nedostatky, ktoré sa týkali predovšetkým vlastníctva pozemkov pod priemyselným parkom. Tie sa podarilo odstrániť tak, že mesto v minulom roku od spoločností, ktoré park budovali, odkúpilo pozemky i akcie a stalo sa tak 100-% vlastníkom parku.
V súvislosti s implementáciou projektu poslanci mestského zastupiteľstva v júni schválili vyplatenie faktúr vo výške 2,93 milióna eur (88,27 milióna Sk) dodávateľovi stavebných prác, čím sa podarilo splniť ďalšiu z podmienok na poskytnutie európskych zdrojov.
 

Vyberte región